Jerry Maguire

Jerry Maguire speelt de hoofdrol in de film met dezelfde titel. Jerry vond het op een avond een goed idee om eens even eerlijk en vrij een memo te dichten over hoe het bedrijf waar hij op dat moment werkzaam was eigenlijk zou moeten zijn. Mooi zou je denken, dat eerlijk zijn. Het werd hem niet in dank afgenomen. De leiding vond het minder handig. Jerry werd ontslagen en hij begon vervolgens als eenpitter in het geloof dat hij het bij het juiste eind had. Hij had een droom … vanuit zijn idealisme en geloof dat het beter kon kwam hij in actie.

Jerry Maguire is een film. Zo op het eerste gezicht heeft Jerry niet veel met de werkelijkheid te maken. Idealisme op een afstandje aanschouwen is weliswaar aandoenlijk, je voelt een bepaalde verbondenheid, de passie, de gedrevenheid, het lef, de strijd van de overwinning … dat is vooral mooi zo van rij 24 stoel 5.

Nu het wetsvoorstel naar de Kamer is haal ik even diep adem. @ mission control kijk ik naar wat die stap nu eigenlijk doet. Mmm … dat is nog betrekkelijk weinig. Het is business as usual. Ja, het is nieuws maar eigenlijk niet meer dan een soort kennisgeving. Ik sta er bij als een kind met een zak vol rotjes en vuurpijlen op oudejaarsavond. Wanneer mag ik die dingen afschieten? Ik kan niet wachten. Daar sta je dan … de adrenaline spuit uit de oren in afwachting van het moment waarop de fik er in mag …

Ik geloof dat we in ons hart allemaal Jerry (of Gerry) Maguire zijn. We willen eigenlijk allemaal de juiste keuzes maken, het beter maken, dingen doen die van waarde zijn, erkenning voor onze bijdrage, een verschil maken, van betekenis zijn. We willen niet ‘enkel’ plichtmatig mee in de dagelijkse sleur. De kans op beter, succes, het gevoel van ‘yes … het lukt’ geeft energie, enthousiasme, verbondenheid, je bijdrage doet er toe. Dat ook voor elkaar krijgen gebeurt niet ergens in Verweggistan of in films, dat gebeurt nu, hier, vandaag in jouw wereld, de bouw. Het duwtje wetgeving gaat ons dat brengen. We gaan het beter maken. Hoe we naar kwaliteit kijken zal nooit meer hetzelfde zijn. Het wordt beter. Dat is helemaal niet eng of ineens anders. Stap voor stap gaat het lukken.

De Jerry Maguire in ons allen moet in actie komen. Nu. De vlam moet er in, het kruit moet aan, de vuurpijlen moeten de lucht in. Kom op, vooruit met de geit, gas er op, gaan met die banaan. De tijd van wachten en aanzien is voorbij. Doe mee … ga aan de slag!

Mocht het nog niet duidelijk zijn: u bent ook opgesteld en heeft een rol in dit hele gebeuren.

We moeten samen gaan voor het best haalbare!