Van verwijten naar actie

In de media lezen we keer op keer dat het al jaren niet goed zit met dit of met dat. Een verwijtje hier en een trapje daar en nog eens een oud incident uitlichten. Ook de beleidsmakers gebruiken in diverse motiveringen vaak kwesties die ver achter ons liggen of onderzoeken die al lang over de houdbaarheidsdatum zijn. Het helpt in mijn ogen niet echt om keer op keer het verleden erbij te halen. Het mag best wat meer over het nu en de toekomst gaan. Het mag ook best een tikkeltje positiever, toch?

Het is zoals je vrouw die je keer op keer herinnert aan wat je tig jaar geleden op het feestje van Herman en Hermien hebt gezegd, wat niet leuk was, althans niet voor haar. En ja hoor … daar gaat ie weer, het moet toch nog eens, nu voor de inmiddels 341ste keer, uitgebreid worden gezegd, bij voorkeur in gezelschap. Het is je vrouw dus houd je wijselijk de mond dicht maar je denkt natuurlijk “Mens hou nu alstublieft eens een keer op met die onzin … verzin iets nieuws …”.

Als ik de oprit bij ons huis op draai kijk ik altijd even goed of John Williams misschien in de bosjes ligt om mij te ‘helpen’ bij de klusjes die maar niet afkomen, “Zo jongen hier heb je het verwijt en leg dat maar eens even uit, camera loopt: action.” Dat is therapeutisch klussen, leedvermaak is big business. Ja ja … daar word je vrolijk van. Nu kan een verwijt helpen om in actie te komen maar keer op keer de standaard riedel, het oude repertoire, is niet echt dienstbaar.

Zo ook voor de beoogde stelselwijzing kwaliteitsborging zou het mooi(er) zijn als we het vooral over het nu en wat voor ons ligt hebben, de huidige bouwpraktijk en hoe die zich ontwikkelt en gaat ontwikkelen met de juiste sturing. Het gaat om de kansen, kansen om stappen vooruit te maken met als inzet het best haalbare.

1 januari 2018 is de streefdatum voor invoering wet. Dat is al zo. Willen we nog wat oefenen en testen bedenk dan wel dat we rekening moet houden met doorlooptijden van projecten. Met nu slechts zo’n kleine 30 pilots en experimenten achter de kiezen moeten er toch wat tandjes worden bijgezet. Het lijkt me verstandig dat alle gemeenten nog voor de invoering van het nieuwe stelsel ervaringen op gaan doen. Even rekenen en dit betekent dat we vandaag nog (ik zal niet gisteren zeggen) moeten beginnen. De politiek is voor, het gaat nu dan ook nog slechts over een aantal details.

Out of the box – doe mee

Wat ze bij ons in het dorp doen voor de saamhorigheid en verbroedering is feesten. Dat gebeurt bij verjaardagen, met buurtfeesten, kermis … van alles. Eigenlijk is de reden niet zo belangrijk. Er wordt een feesttent opgezet, wat drank en eten geregeld, muziek erbij en dan aan de gang. Het brengt mensen bij elkaar, die hebben schik en misschien nog belangrijker, het zorgt er ook voor dat mensen met en voor elkaar dingen doen, ze praten met elkaar in plaats van over elkaar. Wellicht helpt het als we alle kopstukken binnen de bouw op een dergelijke wijze bij elkaar brengen, zeg maar een soort bouw barbecue plus. Waarom niet? Misschien vindt u het mal idee, prima.

Zegt u het maar: wat moet er gebeuren om in actie te komen?

Bestook onze kwartiermakers met uw ideeën. Praat er met elkaar over, op social media, whatever. Volgens mij is het nu toch echt tijd …